Novinky

08.10.2014
Zveřejnili jsme program přednášek a workshopů. Neváhejte se registrovat.


27.11.2013
Videozáznamy uvolněny. Dlouhé zimní večery budiž pochváleny.


07.10.2013
Hledáme dobrovolníka na výpomoc při časování videí


31.10.2013
Pozor! Museli jsme upravit rozvrh workshopů.


13.10.2013
Kompletní program... Zveřejněn!


TOPlist

RSS kanál

Syndikovat obsah
Domů | Historie | 2013 | Sborník

Sborník konference LinuxAlt 2013

Záznamy z přednášek konference LinuxAlt 2013 jsou zveřejněny pod licencí Creative Commons by-nc-sa verze 3.0. Některé texty přednášek jsou díky laskavosti jejich autorů zveřejněny pod svobodnou licencí GNU FDL. Ostatní neoznačené materiály mají veškerá práva vyhrazena jejich původním autorům. Bez jejich předchozího souhlasu nesmí dojít k šíření, reprodukci, nebo modifikaci v souladu s ustanovením autorského zákona.

Obsah

(Ne)bojím se IPv6!

3D tisk: Co je nového

Bacula za 30 minut

Cloud je bezpečný a basta

Cool "fičury" v systemd

Dohled akademické sítě a serverů

Domácí laserový střelecký simulátor HomeLESS

Editace OpenStreetMap

Firefox OS

GIT - zjednodušme život programátorům

GNOME 3 - evoluce v revoluci

Jolla

Kernel a síťové karty

Multimediální frameworky FFmpeg a GStreamer

Open source není jen software

PerfCake: Testování výkonu serverových aplikací

Postavte si cloud na OpenStacku

Raspberry Pi v domácí automatizaci

Reverse Engineering: Vytvárame ovládač pre neznáme zariadenie

Snadné nasazení DNSSEC s Knot DNS

Turris – otevřený domácí router made in Czech Republic

Vim

Zabezpečení linuxového serveru

Změny v architektuře NetworkManageru

Matěj Grégr

Teoreticky bylo o protokolu IPv6 rečeno hodně. Méně se již ale mluví o praktických zkušenostech s nasazením tohoto protokolu ve větších sítích. Co vše je v těchto sítích odlišné pro správce sítí zvyklého na IPv4? Nemůže být povolení IPv6 ve firemní síti bezpečnostním rizikem? Lze se dnes případným útokům využívající IPv6 bránit? Přednáška zmíní praktické problémy spojené s nasazením protokolu IPv6 a předvede několik útoků, pro které lze protokol IPv6 použít.

prezentaceaudiovideopřehrát online

Miro Hrončok

Open-source 3D tiskárny RepRap jsem představil už minulý rok. Co se za poslední rok odehrálo? Kam kráčí 3D tisk? Dočkáme se konečně 3D tiskárny v každé domácnosti? Na tyto otázky se pokusím odpovědět. Představím koncepty lepší integrace 3D tisku do Linuxového desktopu - za nějakou dobu možná bude stačit jen stisknout Ctrl+P. Přispěji i čerstvými zkušenostmi z výuky nového předmětu 3D tisk na Fakultě informačních technologií ČVUT.

prezentaceaudiovideopřehrát online

Věroš Kaplan

Bacula - Přichází v noci a vysává z počítačů data. Na pásku, CD-ROM, disk, kamkoliv.
Petr Krčmář loni říkal, že rozchodit Baculu je práce na půl roku. V přímém přenosu dokážeme, že Bacula se dá nasadit za 30 minut. Předtím ukážeme, jak Bacula funguje, z čeho se skládá a co se od ní dá čekat.

prezentaceaudiovideopřehrát online

Petr Ferschmann

Poskytovatelé cloudových služeb se tváří, že cloud je bezpečnější ze své podstaty. Ve srovnání s vlastním serverem u zákazníka bezesporu je. Ale… Stejně tak jako koláče nerostou na stromech, je potřeba se věnovat i cloudové bezpečnosti. Jaká rizika na provozovatele cloudových služeb tedy číhají...

prezentaceaudiovideopřehrát online

Václav Pavlín, Lukáš Nykrýn

Zajímavé a nepříliš známé "fičury" v systemd, které se objevily v poslední době a které ještě do konference stihneme napsat. Prozatím se můžete těšit na journal, kontejnery (nspawn) a slice unity.

prezentaceaudiovideopřehrát online

Petr Hodač

Přednáška bude pojednávat o dohledu a monitoringu v akademickém prostředí jako sítě FIT ČVUT v Praze nebo Koleje Strahov. Přijde řeč na Nagios, Icingu, Observium a Munin.

prezentaceaudiovideopřehrát online

Ladislav Hagara, Miroslav Lábr

Představení domácího laserového střeleckého simulátoru HomeLESS (Home LASER Shooting Simulator). Jedná se o open-source alternativu k proprietárním střeleckým simulátorům. Kdokoli si může postavit svůj vlastní HomeLESS a trénovat střelbu v pohodlí domova. Softwarová část je naprogramována v programovacím jazyce Processing s využitím volně dostupných knihoven. Díky tomu lze HomeLESS provozovat pod různými operačními systémy. Podporován je samozřejmě také Linux. HomeLESS nepotřebuje speciální hardwarové vybavení. Hardwarová část je tvořena počítačem, běžnou webovou kamerou a laserovým modulem (laserové ukazovátko). Potřebná elektronická zapojení pro ovládání časování laserového modulu, návody na zhotovení zbraní vhodných pro HomeLESS nebo doporučené úpravy airsoftových replik, jsou k dispozici na webových stránkách simulátoru HomeLESS (http://homeless-eng.webnode.com/).

prezentaceaudiovideopřehrát online

Miroslav Suchý

Jak přispívat do OpenStreetMap a jak získat podklady. Žádné slajdy. Ukážeme si editaci naživo: Velmi rychlou editeci přímo ve webovém prohlížeči (nakreslíme si turistickou trasu). Jak získat GPS stopy pomocí vašeho mobilního telefonu. I pokročilou editaci pomocí JOSM (pomocí dat z katastru nakreslíme domy a automaticky naimportujeme čísla popisná z databáze MVČR).

prezentaceaudiovideopřehrát online

Pavel Cvrcek

Ma Firefox OS smysl a jak se pouziva? Muzete se zeptat Pavla Cvrcka, ktery dva telefony s Firefox OS ma a predstavi vam je. V planu je i diskuze castych dotazu a namitek.

prezentaceaudiovideopřehrát online

Šimon Berka

Používáte verzovací systém? Máte málo času a nemůžete si dovolit ztrátu dat? Chcete vyvíjet profesionálně?
Řekneme si, co to git je, kde je vhodné jej použít a ukážeme si jeho základní funkce.

prezentaceaudiovideopřehrát online

Jiří Eischmann

GNOME 3 je stále považováno za novou věc, ale práce na něm započaly už před pěti lety. Přednáška shrne vývoj třetí generace GNOME a důvody, které k tomu vývojáře vedly. A jelikož vývoj pokračuje i nadále rychle dál, bude přednáška obsahovat také ukázky z nejnovějších aplikací a novinek v prostředí a také výhled do budoucna - co vývojáři plánují.

prezentaceaudiovideopřehrát online

Jozef Mlích

Jolla je jméno nového výrobce telefonů z Finska. Navazuje na tradici linuxových telefonů a tabletů Nokia N9 a Nokia N900 s linuxovými distribucemi Maemo Fremantle a MeeGo Harmattan. Operační systém SailfishOS je založený na mer-project a nemo mobile. Na rozdíl od Androidu, staví na technologiích systemd, Qt a Wayland, známých spíše z Desktopu. V této přednášce bude představen tento telefon, na něm běžící operační systém a souvislosti provázející jeho zrození.

prezentaceaudiovideopřehrát online

Michal Schmidt

Od počátků Linuxu k dnešku vzrostla propustnost síťových rozhraní o několik řádů. Jaké techniky kernel ve spolupráci se síťovým hardwarem používá k dosažení rychlosti a škálovatelnosti.
Problém zahlcení přerušeními při mnoha paketech za sekundu. Řešení s NAPI.
Ulehčování práce procesoru (offload): rx/tx checksum, TSO, UFO, GSO, LRO, GRO
Škálování pro více CPU: multi-queue, RSS, RPS, RFS, Accelerated RFS, XPS

prezentaceaudiovideopřehrát online

David Bařina

Přednáška představí dva pravděpodobně nejdůležitější otevřené multimediální frameworky. Po nezbytném úvodu do problematiky budou osvětleny jednotlivé komponenty a jejich použití z příkazové řádky (např. práce s webovou kamerou, aplikace filtrů a efektů). Dále se budu věnovat základnímu API těchto frameworků, kde se zaměřím na práci s videosekvencemi (tvorba vlastního videopřehrávače).

prezentaceaudiovideopřehrát online

Michal Černý

Open source je stále vnímaný primárně jako záležitost softwaru, případně síťových protokolů. Dnes se ale projevují jeho myšlenky v celé řadě dalších oblasti – od filmu, přes vzdělávání či státní správu až po hardware. Příspěvek přibližuje jednotlivé oblasti a reflektuje roli Open source myšlenek v informační společnosti.

prezentaceaudiovideopřehrát online

Martin Večeřa, Pavel Macík

Na serverové aplikace jsou často kladeny vysoké nároky na počet obsloužených požadavků za vteřinu, počet souběžných uživatelů, nebo krátkou dobu odezvy. Jak ale zjistit, zda vaše aplikace splňuje zadané podmínky?
V naší přednášce vám předvedeme praktickou ukázku nástroje PerfCake na testování výkonu. Celý testovací scénář si můžete snadno sestavit během pěti minut. Ukážeme si několik testovacích scénářů s nasazením na klasické a REST webové služby. Představíme další možnosti testování přes HTTP, SQL, sockety a LDAP.
Podrobnější popis nástroje PerfCake: PerfCake je jednoduchý nástroj na testování výkonu včetně generování zátěže. Jeho hlavními cíli jsou minimalistický komponentový design, snadné použití, stabilní měření výsledků, minimální vliv na měřený systém, nezávislost na platformě a vysoká propustnost.

prezentaceaudiovideopřehrát online

Martin Vidner

Na platformě OpenStack rozchodíme jednoduchý několikaserverový infrastrukturní cloud poskytující obrazy systémů, servery a objektové úložiště. K automatizaci použijeme Chef, čímž bude celý postup rozšiřitelný do větších měřítek.

prezentaceaudiovideopřehrát online

Ondřej Caletka

Příznivá cena, nízká spotřeba a rozšiřující konektor pro nízkoúrovňové periferie dělá z Raspberry Pi ideální platformu pro nejrůznější automatizační účely. V přednášce bych rád popsal vlastní řešení PoEpi pro měření teploty a časosběrné fotografování zahradního jezírka, včetně zkušeností z několikaměsíčního provozu.

prezentaceaudiovideopřehrát online

Ľuboško Rintel

Podpora hardvéru v jadre Linux sa v posledných rokoch rozšírila tak výrazne, že je širšia než u akéhokoľvek iného operačného systému. Spolupracuje s ním drtivá väčšina hardvéru, od bežného vybavenia osobného počítača, cez spotrebnú elektroniku až po špecializované vedecké prístroje. Je obtiažne nájsť zariadenie, ktoré nie je ním aspoň čiastočne podporované.
Príspevok na základe skúsenosti s digitizérom televízneho signálu popisuje, ako pridať podporu pre zariadenie, ktorému chýba a neexistuje pre neho žiadna dokumentácia. Z praktického hľadiska preberá architktúru zbernice USB, analýzu (reverse-engineering) protokolu, nástroje, rozhrania jadra, či kódovanie signálu.
Nepredpokladá znalosť problematiky. Technického poslucháča prevedie praktickými problémami, neprogramátorovi poskytne vhľad do použitých technológií.

prezentaceaudiovideopřehrát online

Jan Včelák

Dozvíte se, jak funguje technologie DNSSEC, jaké výhody a nevýhody přináší a proč je těžké ji se současnými nástroji správně nakonfigurovat. V rychlosti budou porovnány nejznámější implementace DNSSECu s důrazem na rozdílné přístupy k problematice. Názorně bude ukázáno, jaký je aktuální stav implementace DNSSEC v Knot DNS, a jak bychom rádi dosáhli toho, aby DNSSEC dokázala nastavit i vaše babička.
Přednáška je určena pro všechny zájemce o internetovou bezpečnost, správce domén a kohokoli dalšího, kdo s technologií DNSSEC pracuje. Pokusíme se zodpovědět všechny dotazy a rádi si vyslechneme vaše postřehy, zkušenosti z praxe a představy o tom, jak DNSSEC používat.
Knot DNS je autoritativní DNS server z laboratoří CZ.NIC se zaměřením na výkon a podporu moderních standardů.
DNSSEC je rozšíření systému DNS pro zabezpečení autenticity a integrity DNS odpovědí.

prezentaceaudiovideopřehrát online

Bedřich Košata

V rámci širšího projektu "distribuovaná kybernetická bezpečnost" vyvíjí CZ.NIC vlastní domácí router. Operačním systémem routeru je samozřejmě Linux a celé řešení bude od návrhu hardware až po programové vybavení uvolněno pod otevřenou licencí.V rámci přednášky bude podrobně představen celý projekt, jeho aktuální stav a zkušenosti získané v jeho průběhu.

prezentaceaudiovideopřehrát online

Petr Hodač

Představení základů tohoto úžasného editoru a praktické ukázky použitelné každý den v životě admina.

prezentaceaudiovideopřehrát online

Petr Krčmář

Internet je nebezpečné místo a vystavit do něj jen tak nezabezpečený server může znamenat problém. Jaké nejčastější hrozby dnes útočí na servery? Jaká opatření je potřeba nasadit, abychom riziko minimalizovali?

prezentaceaudiovideopřehrát online

Pavel Šimerda

Po vydání 0.9.6 začal NetworkManager procházet velkými a hlubokými změnami. Nedávno vydaný NetworkManager 0.9.8 z toho všeho nabízí jen malou ochutnávku. Přijďte si poslechnout, co vás čeká dál a proč by to měla být zásadní změna situace. Rád bych pozval i ty, kteří NetworkManager nikdy používat nebudou ;).

prezentaceaudiovideopřehrát online



čárový kód Název publikace: Konference LinuxAlt 2013
Ročník: 8
Místo vydání: Brno
Rok vydání: 2014
Vydavatel: Liberix
ISBN 978-80-904897-4-5
EAN 978-80-904897-4-5

Partneři

Generální partneři akce

FIT VUT Brno

Red Hat


Hlavní partneři

ICT Pro s.r.o.

FlexiBee Systems

OKsystem

Root.cz - linux, open source a free software

Napájecí zdroje a adaptéry nejen pro notebooky

: Windows VPS, Virtuálne a dedikované servery

DataScript s. r. o.

CZ.NIC LABS

Perspektiva - ITJobs

Sledujte nás


Pořadatelé

sdružení OpenAlt z.s.

Studentská unie FIT