Novinky

08.10.2014
Zveřejnili jsme program přednášek a workshopů. Neváhejte se registrovat.


27.11.2013
Videozáznamy uvolněny. Dlouhé zimní večery budiž pochváleny.


07.10.2013
Hledáme dobrovolníka na výpomoc při časování videí


31.10.2013
Pozor! Museli jsme upravit rozvrh workshopů.


13.10.2013
Kompletní program... Zveřejněn!


TOPlist

RSS kanál

Syndikovat obsah
Domů | Historie | 2007 | Program

Program konference LinuxAlt 2007

Začátek konference v sobotu i neděli je v 8:30.

Sobota dopoledne

Linux & hry

9.00 – 10.50, E112, Jan Kaláb

Štítky: Desktop

Linux není jen systém programátorů. Stejně dobře se na něm dají i hrát hry. Na přednášce Vám budou předvedeny hry všech žánrů, jak s otevřenými zdrojovými kódy tak komerční tituly s podporou Linuxu. Část přednášky se bude věnovat emulaci jiných herních platforem (včetně Windows). Krátce také budou zmíněny technologie vhodné pro vývoj multiplatformních her.

Protokol SNMP a jeho využití

9.00 – 9.50, E105, Jiří Kindl

Štítky: Administrace, Sítě, Zpracování dat

Přednáška je rozdělena do dvou logických celků. První část se zabývá základy protokolu SNMP (Simple Network Management Protocol). Stručně vysvětluje základní pojmy (agent, NMS, MIB, OID), příkazy protokolu, komunikaci mezi agenty a NMS. Druhá část je věnována kompilaci balíčku net-snmp, nastavení agenta i NMS, příkladům použití programů z balíčku a užitečným radám z praxe. V závěru jsou zmíněny některé Open Source i komerční programy pro monitoring sítí využívající SNMP.

LVM2 – Logical Volume Management pod Linuxem

10.00 – 10.50, E105, Milan Brož

Štítky: Administrace, Jádro, Virtualizace

Co je to volume management, proč má smysl jej používat. V čem se LVM liší od MD (multi-device) zařízení v Linuxu.

Co očekávat (a co ne) při požadavku na on-line operace, co umí snímky (snapshots) blokového zařízení, k čemu je dmraid apod.

Popis architektury a použité implementace, známé problémy a jak je vyřesit.

Fedora 7 a Fedora 8

11.00 – 11.50, E112, Jindřich Nový, Radek Vokál

Štítky: Distribuce, Development

Informace o distribuci Fedora 7 a o připravované Fedoře 8. Procesní změny ve Fedoraproject.org, otevřenost distribuce pro všechny, jak se přidat, jak pomoct ve vývoji a testování, nové nástroje (revisor, pungi, koji).

Programovací jazyk Logo

11.00 – 11.50, E105, Pavel Tišnovský

Štítky: Development

Programovací jazyk Logo je vyvíjen již téměř čtyřicet let a ve světě se stále těší velké oblibě. Zejména na školách je používán pro výuku algoritmizace a především pro podporu konstruktivního učení. Někteří lidé považují Logo za pouhou dětskou hračku, na přednášce si však ukážeme, že se jedná o zajímavý jazyk s možnostmi, které najdeme pouze ve vysokoúrovňových dynamických jazycích. Nedílnou součástí Loga je i želví grafika, se kterou se také seznámíme.

Stručná osnova:

  1. úvodní informace o programovacím jazyce Logo
  2. želví grafika (turtle graphics)
  3. datové typy a práce se seznamy
  4. rekurze
  5. Logo a Linux

Sobota odpoledne

Linuxové terminály

13.30 – 14.20, E112, Jindřich Michal, Miroslav Šimák

Štítky: Administrace, Desktop, Management

Program:

  • tlustý a tenký klient, srovnání
  • ekonomické aspekty použití terminálu
  • princip terminálu
  • terminál, hardwarové a softwarové požadavky
  • terminálový server, hardwarové a softwarové požadavky
  • počítačová síť
  • výsledky zátěžových testů
  • praktická ukázka

GIT

13.30 – 14.20, E105, Karel Žák

Štítky: Development, Zpracování dat

Proč používat GIT a zapomenout na CVS, každodenní vývojářovo soužití s GITem.

SELinux

14.30 – 15.20, E112, Tomáš Mráz

Štítky: Administrace, Bezpečnost, Jádro

Obecný úvod do SELinuxu, proč a kde používat SELinux, srovnání s ostatními řešeními, nástroje distribuce Fedora a RHEL pro práci se SELinuxem - setroubleshoot, praktická ukázka vytvoření SELinux modulu.

Asterisk aneb jak nacpat tučňáka do ústředny

14.30 – 14.55, E105, Marek Červenka

Štítky: Administrace, Management

  • obecný úvod do VoIP (protokoly, kodeky)
  • co je nového v Asterisku ve verzi 1.4
  • jak nainstalovat ústřednu do 30 minut
  • mini ústředna v zařízení Linksys WRT54GL
  • praktické ukázky funkcí a konfigurace

Nasazení Linuxu a FOSS aplikací v archeologické praxi

15.00 – 15.25, E105, Pavel Jansa

Štítky: Administrace, Desktop, Development, Zpracování dat

Archeologie přibližně od 60. let používá k evidenci a zpracování dat počítačové aplikace nejrůznějšího druhu. V současnosti ta spousta počítačů a aplikací stojí spousty peněz. Otevřený a svobodný software umožňuje minimalizovat náklady na programové vybavení a přitom pokrýt veškerý provoz sítě počítačových stanic vybavených pro evidenci a zpracování archeologických dat. Svobodný software dále dává nové možnosti ve výuce: studenta lze vybavit veškerým softwarem, který potřebuje. Charakter archeologické práce (musí se provádět rychle, přesně a zálohovat) a uživatelské návyky archeologů vyžadují speciálně navržené grafické rozhraní a oddělený datový sklad. Optimálním řešením je linuxová distribuce zahrnující potřebné aplikace s upraveným desktopem vyhovující nárokům zmlsaného uživatele, který není příliš zvyklý starat se o operační systém.

Jak (ne)použít LaTeX

15.30 – 16.20, E112, Jiří Rybička

Štítky: Desktop

Aplikace pro zpracování textů patří na počítačích všech typů k nejrozšířenějším, mají však různé určení (editory, procesory, DTP) a různé kvality. Systém LaTeX patří mezi kvalitní DTP systémy. Přednáška se zabývá zejména vhodností použití tohoto systému pro různé případy, představuje základní principy práce a na příkladech ukazuje jeho možnosti.

J2EE & JBoss Products Introduction

15.30 – 16.20, E105, Martin Večeřa, Dominik Pospíšil

Štítky: Development, Zpracování dat

Úvod do technologií J2EE používaných v produktech JBoss. Přehled produktů JBoss, popis architektury, komponent a vrstev. Představení práce brněnského JBoss týmu.

Neděle ráno

DANIX – novinky v distribuci

9.00 – 9.50, E112, David Pravec

Štítky: Administrace, Desktop, Distribuce

Novinky ve vývoji distribuce za poslední rok, nové funkce a možnosti. Nové komunikační nástroje v DANIXu umožňující účinnou vzdálenou podporu. Snadná instalace DANIXU na USB Flashdisk. Různé možnosti startu systému z DVD, USB flashdisku nebo harddisku.

SVG a Postscript

9.00 – 9.50, E105, Pavel Tišnovský

Štítky: Development

Vektorový grafický formát SVG (Scalable Vector Graphics) byl navržen právě pro oblast webové grafiky, není to však zdaleka jediná oblast, ve které je možné se s tímto formátem setkat. Právě naopak: tento formát se postupně stává průmyslovým standardem pro přenos vektorové grafiky mezi různými platformami i aplikacemi. Dochází také k integraci knihoven pro práci se SVG do grafických uživatelských rozhraní operačních systémů.

PostScript je specializovaný jazyk primárně určený především pro popis tiskových stránek, které se mají vytisknout na postscriptové tiskárně, převést na bitmapový obrázek určený pro tisk na "hloupějších" tiskárnách (GDI tiskárny, PCL tiskárny, jehličkové tiskárny), nebo zobrazit na obrazovce počítače vhodným prohlížečem, například programem GhostView zadarmo šířeným spolu s Ghostscriptem. Kromě toho může PostScript sloužit i jako metaformát určený pro přenos grafických informací mezi různými aplikacemi a operačními systémy.

Na rozdíl od většiny ostatních značkovacích jazyků i datových formátů určených pro popis tiskové stránky (jmenujme například doposud často používaný PCL určený pro laserové tiskárny či formát HP-GL určený především pro plottery atd.) je grafickou informaci možné v PostScriptu popsat programovým kódem s využitím proměnných, řídicích struktur, možností definice nových slov (ty jsou obdobou procedur a maker), proměnných, slovníků apod.

Stručná osnova:

  1. Úvodní informace o SVG a PostScriptu, společné znaky a rozdíly
  2. SVG - grafické objekty, práce s textem, vlastnosti objektů
  3. SVG - animace a skriptování
  4. PostScript - základy kreslení, tvorba cest
  5. PostScript - programování

Akcelerovaný desktop

10.00 – 10.50, E112, Michal Vyskočil

Štítky: Desktop

Co je a co není akcelerovaný desktop. Co je a není 3D desktop. Trocha historie. Představení dostupných implementací – x(k)compmgr, beryl/compiz/compiz-fusion, kwin (v KDE4), Metisse, Looking Glass, …

RedirFS

10.00 – 10.50, E105, František Hrbata

Štítky: Administrace, Jádro

Redirecting FileSystem je LKM (Linux Kernel Module), který vytváří novou vrstvu mezi VFS (Virtual Filesystem Switch) a ovladači souborových systémů. Jedná se o framework umožňující modifikovat volání souborových systémů pomocí tzv. filtrů, což jsou LKM využívající RedirFS. Každý filtr definuje své jméno, prioritu, množinu pre/post callback funkcí pro vybraná volaní souborového systémů (open, read, ...) a adresáře, nad nimiž budou jeho callback funkce volány. RedirFS spravuje zaregistrované filtry a volá jejich callback funkce nad definovanými adresáři v pořadí určeném pomocí priorit.

Obsah přednášky (prezentace):

  • VFS, RedirFS, souborové systémy (popis, implementace)
  • FiST, LSM (srovnání, implementace)
  • Filtr pro RedirFS (ukázka)

Jak na GnuPG a OpenPGP v roce 2007

11.00 – 11.50, E112, Ladislav Hagara

Štítky: Bezpečnost, Desktop

Týden po mé přednášce „Jak na GnuPG a OpenPGP čipovou kartu v GNU/Linuxu“ na loňském LinuxAltu 2006 byla vydána první stabilní verze větve GnuPG-2. Měsíc po přednášce zveřejnil GnuPG tým své nové logo. Ve své letošní přednášce shrnu události minulého linuxaltského roku (doba mezi dvěma LinuxAlt konferencemi). Podíváme se na rozdíly mezi GnuPG-2 a GnuPG-1, budeme se věnovat možnostem použití OpenPGP technologií k zabezpečení webové komunikace (podepisování webových formulářů, autentizace uživatelů/serverů, šifrování http komunikace). Zabývat se budeme také možnostmi použití OpenPGP ve webmailech.

Administrace Linuxu pomocí Webminu

11.00 – 11.25, E105, Jaroslav Krejčí

Štítky: Administrace, Sítě

V přednášce se dozvíte informace o univerzálním nástroji pro správu unixových systémů. Dále se podíváme na možnosti instalace, praktické ukázky konfigurace Webminu a ukázku práce s jednotlivými moduly určenými pro nastavení unixových operačních systémů.

Filtrování webu snadno a rychle

11.30 – 11.55, E105, Jaroslav Krejčí

Štítky: Administrace, Management, Sítě

Přednáška navazuje na Administaci Linuxu pomocí Webminu - ukázka využití Webminu při konfiguraci proxy serveru Squid a nástroje pro filtrování webu Dansguardian. V přednášce budou předvedeny všechny kroky (včetně nastavení firewallu), které povedou k jednoduchému, avšak stále smysluplnému, nastavení filtrování webu na linuxovém serveru.

Neděle odpoledne

Xen – virtualizace na Západočeské univerzitě

13.30 – 14.20, E112, Michal Švamberg

Štítky: Administrace, Jádro, Management, Virtualizace

Virtualizace hardware se v současné době stává významným trendem v oblasti serverových technologií. Jejím využitím lze dosáhnout řady nepřehlédnutelných výhod. Efektivnější využití hardware, zjednodušení správy, úspora prostoru a energie - to jsou jen některé z nabízených přínosů.

Příspěvek si klade za cíl seznámit posluchače s nasazením Xenu na Západočeské univerzitě, jeho automatizovanou instalací a zkušenostmi z provozu. Lehký úvod do virtualizace poskytne základ pro detailnější pohled na Xen z hlediska konfigurace a jeho správy včetně živé migrace virtuálního stroje mezi hostiteli.

Nyní jsou na linuxových virtuálních serverech nasazeny aplikace běžící v ostrém provozu. Potenciál Xenu je ale větší. A tak na závěr bude i ukázka virtuálního stroje s operačním systémem Windows.

Textový editor VIM

13.30 – 14.20, E105, Martin Sivák

Štítky: Desktop, Development

Obsah přednášky:

  • seznámení se základy v compatible režimu (VI)
  • představení důležitých rozšíření VIMu oproti compatible režimu
  • gVim a jeho vztah ke klasickému konzolovému vimu
  • ukázky práce (hlavně pro vyvojáře)
  • konfigurační soubor a základní skripty
  • užitečné pluginy a prostředí

KDE4

14.30 – 15.20, E112, Michal Vyskočil

Štítky: Desktop, Development

Projekt KDE a jeho dosavadní historie. Představení KDE4 a jeho nových technologií Plasma, Phonon, Solid, Oxygen, Decibel, Kross, Strigi a podobně, či aplikací - Okular, Amarok2, KOffice2 atd.

OpenWRT

14.30 – 15.20, E105, Ondřej Nový

Štítky: Administrace, Distribuce, Sítě

Představení distribuce OpenWRT pro embedded zařízení:

  • verze, instalace, nastavení
  • problémy a jejich řešení – failsafe
  • možnosti využití - routery, multimediální zařízení, …
  • rozšiřitelnost o vlastní aplikace - buildroot-ng

Partneři

Generální partneři:

FIT VUT Brno

Red Hat


Odborný partner:

Liberix o.p.s.


Mediální partneři:

linuxplus

linuxexpres


Hlavní mediální online partner:

abclinuxu


Ostatní partneři:

Igloonet

umarecka.cz

Moderní Brno

Danix

Sledujte nás


Pořadatelé

sdružení OpenAlt z.s.

Studentská unie FIT