Vybíráme z programu

Z každé sekce jsme vybrali pár zajímavých přednášek. Jednotlivé sekce jsou označené puntíky různých barev. Kliknutím na název sekce přejdete na její kompletní program.

Otevřený a svobodný software

Maemo Leste -- Debian do kapsy

Přednáška | E112 | Sobota 15:00 - 15:45 |

Chtel bych mit na telefonu opravdovy operacni system s aplikacemi ktere znam z desktopu, pro ktery se da "normalne" vyvijet. Pak bych take chtel telefon ktery telefonuje, pristupuje na web, funguje ssh dovnitr a ven, bezi wifi, bluetooth. Jo, samozrejmou podminkou je ze veskery software musi byt svobodny, a rad bych videl nejakou komunitu ktera ho bude udrzovat. Mam vysoke naroky? Mam. Ale ted uz mam i telefon ktery je splnuje. Ano, bude tam jeste spousta prace, ale zaklad systemu je hotovy aspon v provizorni versi, coz ukazuje ze tudy cesta vede... jen musite mit telefon dobre podporovany v jadru. Vhodne jsou v soucasne dobe dva. Jednim je dobre znama Nokia N900, ma malo RAM, ale je velmi dobre podporovana mainlinovym jadrem -- je tam podpora snad na vse krome Bluetooth a 3D akcelerace, ma take potize s podporou hlasovych hovoru v userspace. Druhym je mene znama Motorola Droid 4. Bohuzel nepodporuje evropske frekvence LTE, a diky chybejici dokumentaci asi nepujde rozchodit fotoaparat... ale vse ostatni celkem funguje. Hotovo? Ne tak uplne. Svou "distribuci" jsem postavil na upravenem Maemo Leste... coz je projekt ktery pouziva zname prostredi z Nokie N900 spolu s Devuanem (coz je varianta Debianu). Bohuzel upraveny Maemo Leste s silene nakonfigurovanym Mate je dobry zacatek, ale neni to neco vhodneho ani pro zkusenejsi uzivatele. Nastesti Maemo Leste ma aktivni komunitu vyvojaru, takze je sance ze vznikne cistsi reseni, vhodne pro sirsi verejnost.

avatar

Pavel Machek



 

Novinky v PostgreSQL 11

Přednáška | E112 | Sobota 16:00 - 16:45

Přednáška se věnuje přehledu hlavních novinek v PostgreSQL 11 (a do určité míry i v PostgreSQL 10), a to jak pro uživatele tak pro DBA a vývojáře. Paralelismus, partitioning, a spousta drobností. Podíváme se jak je efektivně používat, jaká jsou omezení, apod.

avatar

Tomáš Vondra

vývojář
PostgreSQL / 2ndQuadrant
 

Otevřená společnost, komunity a data

Informace o životním prostředí: Výsada bohatých, nebo právo pro všechny?

Přednáška | D105 | Neděle 10:00 - 10:45 |

Státem pořizované informace o životním prostředí jsou v Česku zpoplatněné, ceny jsou navíc ve srovnání se zahraničím vysoké. V důsledku se tak informacím o teplotách, srážkách a nebo o morfologii české krajiny dostanou jen úřady, případně dostatečně solventní firmy. Naopak běžní občané nebo spolky mají problém data získat, a jsou tedy vůči státu v informační nevýhodě. Přednáška si klade za cíl ukázat důsledky současného stavu a naznačit možná řešení, a to ve světle dvojice aktuálních rozhodnutí správních soudů, které současnou praxi Českého hydrometeorologického ústavu a Zeměměřického úřadu označily za nezákonnou.

avatar

Jan Cibulka

datový novinář
Český rozhlas
 

Missing maps mapathon - umísťujeme ty nejzranitelnější na mapu světa

Workshop | A112 | Neděle 14:00 - 16:15 |

Vracíme se na místo činu. Tady to začalo. Na OpenAlt 2016 se uskutečnil první brněnský Missing maps mapathon. Od té doby se v Brně konají mapathony pravidelně. Přijďte podpořit práci Lékařů bez hranic tím, že pomůžete zmapovat místa, která jsou ohrožena humanitárními krizemi. Na Mapathonu budeme společně podle satelitních snímků vytvářet v OpenStreetMap mapu jednoho z míst, na kterém působí Lékaři bez hranic. Pokud nemáte zkušenosti, nevadí. Všechno se na místě naučíte a po krátkém školení už budete moci sami mapovat. Samozřejmě, zváni jsou i zkušení uživatelé, kteří už žádné školení nepotřebují a chtějí jen nerušeně mapovat. Není potřeba mít předchozí zkušenosti. Veškeré nástroje jsou zdarma a open source. Je jen nutné si přinést vlastní notebook a k němu určitě i myš. Pokud ještě nemáte účet na OpenStreetMap, vytvořte si ho zde: https://www.openstreetmap.org/user/new.

avatar

Radim Štampach

školitel
Missing maps
avatar

Daniel Kašík

školitel
Missing Maps
 

Alternativy ve vzdělávání

Výuka dle principů otevřeného vzdělávání

Přednáška | D105 | Sobota 12:00 - 12:45 |

Čtvrtým rokem učí Michal Kaderka na pražském Gymnáziu Na Zatlance mediální výchovu dle principů otevřeného vzdělávání. Výuka je založena na maximální otevřenosti a využití veškerého vzdělávacího potenciálu pro vzdělávání širšího okruhu lidí. S gymnazisty se tak učí i další učitelé, ale i vysokoškolští studenti, junioři z PR agentur apod. Michal Kaderka zároveň učí ZSV na Karlínská obchodní akademii a VOŠE v Praze a je spoluzakladatel Aliance otevřeného vzdělávání.

avatar

Michal Kaderka

koordinátor
Aliance pro otevřené vzdělávání
 

Bezpečnost a soukromí

Python a Open Source v bankovním prostředí

Přednáška | D0207 | Sobota 10:00 - 10:45 |

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak dobře je zabezpečená internetová stránka nebo mobilní aplikace, pomocí které spravujete své peníze? Dostali jste už někdy nečekaný telefonát z banky, že Vaše transakce je podezřelá, a musíte ji dodatečně autorizovat? Má vůbec Open Source softvér šanci v tak uzavřeném a konzervativním prostředí, jakým bankovnictví bezpochyby je? Kromě odpovědí na tyto otázky v přednášce předvedu několik útoků - od nejnaivnějších až po paranoidní.

avatar

Michal Toman

Principal Software Developer
ThreatMark
 

NSA Hacking Tools

Přednáška | D105 | Neděle 11:00 - 11:45

Zajímalo Vás někdy, jaké nástroje používají vládou sponzorované hackerské skupiny? Leak skupiny Shadowbrokers nám umožnili jedinečné nahlédnutí pod pokličku kyber-arzenálu na státní úrovni. V prezentaci si popíšeme a především prakticky vyzkoušíme celý ekosystém hacking nástrojů používaných hackerskou divizí NSA.

avatar

Lukáš Antal

Bezpečnostní konzultant / Etický hacker
AEC a.s.
 

IoT a Hnutí tvůrců

DIY zavlažování rostlin pomocí Arduina

Přednáška | E112 | Sobota 10:00 - 10:45 |

Přednáška popíše realizaci jednoduchého low-cost systému pro zavlažování rostlin v panelovém domě pomocí Arduina a součástek z Číny. Budou zmíněna technická úskalí, která bylo nutné při realizaci tohoto projektu překonat.

avatar

Jaroslav Škarvada


Red Hat Czech, s.r.o.
 

Open Science

Mikroskopická data (nejen) z vesmíru

Přednáška | E105 | Sobota 16:00 - 16:45

Cílem této přednášky je podat přehled volně dostupných zdrojů mikroskopických dat, které umožňují, obrazně řečeno, se z blízka dotknout toho, co je v dáli. Především se bude jednat o data získaná pomocí mikroskopie atomárních sil během misí kosmických sond Rosetta a Phoenix.

avatar

Jiří Šperka


Český metrologický institut
 

Otevřené umění a tvorba

OSS a workflow pro fotografování

Workshop | A113 | Sobota 12:00 - 13:30

Na workshopu můžete vyfotit sebe nebo někoho jiného a poté si vyzkoušet workflow úpravy fotografií v OSS. Budete používat programy Darktable, Gimp a okrajově také Imagemagick. V grafických programech si vyzkoušíte především základní nástroje typické pro úpravu fotografií.

avatar

Lukáš Bařinka

Odborný asistent
FIT ČVUT
 

Audio – zvuk a tvorba hudby v GNU/Linuxu

Přednáška | D105 | Sobota 15:00 - 15:45 |

Ve 45ti minutách si ukážeme základy práce se zvukem a následnou tvorbou hudby na open-source řešeních v GNU/Linuxu. Představím základní nástroje a postupy, předvedu několik ukázek. Přednáška bude o aplikacích a praktických radách, jak začít, když máte hudbu pod kůží, chcete tvořit, ale nevíte jak.

avatar

Pavel Baksy


OpenAlt z.s.